Emulgatori iliti prehrambeni aditivi

Ознаке: | 0 коментара»

Prehrambeni aditivi su supstance koje se dodaju hrani a u cilju оčuvanja ili poboljšanja njenog ukusa i izgleda. Neki aditivi kao što su so i sirće se koriste već vekovima dok se napretkom u polju proizvodnje hrane, u drugoj polovini XX veka uvode mnogi dodatni aditivi, kako prirodnog tako i veštačkog porekla. Sledi prepis istraživanja Klinike za Pedijatrisku onkologiju iz Dizeldorfa a glede veštačkih aditiva...


Neškodljivi dodaci:

100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325,326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414,420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480

Sumnjive primese:

125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477

Opasni dodaci:

102, 110, 120, 124

Škodljivi po zdravlje:

131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239 - dovode do raka
220, 221, 232, 224 - problemi sa crevima
338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465, 466 - problemi sa varenjem
230, 231, 232, 233 - kožna oboljenja
200 - uništava vitamin B12
320, 321 - povećavaju holesterol
311, 312 - povećavaju pritisak
123 - veoma otrovan i zabranjen u SAD

0 Responses to "Emulgatori iliti prehrambeni aditivi" (Leave A Comment)